VN Mađarske

Zvanično ime: FORMULA 1 MAGYAR NAGYDÍJ 2017

Lokacija: Hungaroring, Mađorod, Mađarska

Datum: 28.-30. jul 2017.

  Broj krugova:     70
Dužina staze:     4.381 km
Dužina trke:        306.663 km
Broj trka:             31
Prva trka:             1986.
Najviše pobeda: Lewis Hamilton /5/
McLaren /11/

 

Hungaroring se nalazi u Mađarodu, nedaleko od glavnog grada Madjarke Budimpešte. Prvi GP Madjarske je održan 1986. godine i bila je to prva staz F1 koja je održana iza “Gvozdene Zavese”. Bernie Ecclestone je hteo da organizuje GP SSSR-a, ali je na nagovor prijatelja promenio lokaciju i trka je održana u Madjarskoj.

Originalno staza je trebala da bude ulična staza nalik Monacu, ali je vlada odlučila da napravi stazu nedaleko od grada. Izgradnja staze je počela 1. oktobra 1985. godine i trajala je samo 8 meseci, što je najbrže završena staza od svih u kalendaru.

Staza je veoma prljava i za razliku od ostalih staza njena površina se jako brzo prlja čak i u toku kvalifikacija ili trke, što ne ostavlja mnogo mesta za kalkulacije. Još jedna karakteristika staze je to što se sa bilo kog mesta može videti čak i do 80% staze. Preticanje je u suvim uslovima jako teško, ali je uprkos tome ova staza bila poprište mnogih zanimljivih duela i trka tokom godina. Trke kao što su bile 1989. kada je Nelson Piquet sa 12. mesta pobedio sa dramatičnim preticanje Ayrtona Senne, 1997. kada je Damon Hill skoro pobedio u krajnje nekonkurentnom Arrowsu, Alonsova prva pobeda u F1 2009., kao i 2006. Buttonova, ali i strašnog udesa koji je imao Fellipe Massa tokom trke 2009. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Hungaroring je bio i mesto na kome su dva vozača u istoriji uspeli da osvoje titule svetskog šampiona. Nigel Mansel 1992. i Michael Schumacher 2001. iako je do kraja sezone ostalo još dosta trka, ali takodje i konstruktorska titula je otišla u ruke tima Williams 1996. godine. U istoriji Madjarskog GP-ja samo je jedna trka vožena pod vlažnim uslovima i to 2006. godine, a dovelo je do nekih neočekivanih odustajanja medju kojima su 7-struki šampion Michael Schumacher i vladajući šampion Fernando Alonso, što je otvorilo mogućnoist Jensonu Batonu da dodje do svoje prve GP pobede.

Najuspešniji na ovoj stazi su McLaren sa 11 pobeda, a slede ih Williams sa 7, Ferrari sa 6, dok Red Bull i Mercedes imaju po 2 trijumfa.

Od vozača najviše uspeha je imao Lewis Hamilton sa 5 pobeda. Iza su Michael Schumacher sa 4, Senna sa 3, dok sa po 2 pobede mesto dele Nelson Piquet, Damon Hill Mikka Hakkinen, Jacques Villneuve i Jenson Button.