VN Kanade

Zvanično ime: FORMULA 1 GRAND PRIX DU CANADA 2017

Lokacija: Circuit Gilles Villeneuve, Montreal, Kanada

Datum: 09.-11. jun 2017.

  Broj krugova:     70
Dužina staze:     4.361 km
Dužina trke:        305.270 km
Broj trka:             53
Prva trka:             1950.
Najviše pobeda: Michael Schumacher /7/
Ferrari, McLaren /13/

 

Staza nazvana po jednom od najvećih Ferrarijevih vozača u istoriji F1, Žila Vilneva, je izgradjena na reci Lowrence, u sastavu grada Montreala, a originalan naziv joj je Notre-Dame Cirtuit. Kako bi odali najbolju moguću počast poginulom Žilu Vilnevu, odlučeno je da od 1982. godine staza nosi njegovo ime.

Jedan od najpoznatijih delova ste je svakako “zid šampiona” na koji su se mnogo bivši i sadašnji šampioni “potpisali” u trci. Šumaher, Vilnev, Hil, Alonso i Baton samo su neka imena koja nisu završila trku zbog “potpisa” na zidu šampiona.

Zaštitne gume koje su postavljene pored staze jako su blizu samoj pisti pa i najmanja greška može dovesti do izletanja i udaranja i gume. Strašniji udes na stazi u skorijem vremenu imao je Poljak, Robert Kubica 2008. u Svom BMW-Sauberu kada je sa preko 250 km/h udario u zaštitni zid i napravio nekoliko pirueta dok se nije zaustavio. Od celog bolida ostao je samo monokog gde se nalazi vozač, ali je Poljak ipak uspeo da se izvuče iz nesreće sa manjim povredama.

 

 

 

 

 

 

 

Od 1982. godine VN Kanade nije održana samo 2 puta (1987. i 2009.), medjutim zvaničnici staze su potpisali ugovor sa nosiocem prava F1 Berniem Eklestonom, u kojem se navodi da će staza biti u kalendaru F1 do 2014. godine.

Staza nudi dosta mesta za preticanje i jedna je od retkih staza u današnjoj F1 na kojoj kvalifikacije ne moraju da znače mnogo. Tokom godina vidjene su mnoge zanimljive trke i borbe za pozicije. 2007. godine je bila trka u kojoj je mladi Lewis Hamilton ostvario svoju prvu pobedu u F1, ali je heroj trke bio Japanac Takuma Sato, koji je u nekonkurentnoj Hondi uspeo da pretekne na stazi velikane poput, Fernanda Alonsa, Kimi Raikonena i Ralfa Šumahera.

Najviše pobeda na stazi Žil Vilnev ima Ferrari 13, dok se iza njega nalaze McLaren sa 11, Williams sa 8 Brabham sa 4, te Lotus, Tyrel i Benneton sa po 2 pobede.

Što se vozača tiče, Mihael Šumaher ima 7 pobeda, Nelson Pike 3, Ayrton Senna i Lewis Hamilton imaju po 2 pobede.