VN Francuske – Paul Ricard

Zvanično ime: 2018 FORMULA 1 GRAND PRIX DE FRANCE

Lokacija: Circuit Paul Ricard, Le Castellet, Francuska

Datum: 22.-24. jun 2018.

  Broj krugova:     nije potvrđeno
Dužina staze:     5.842 km
Dužina trke:       nije potvrđeno
Broj trka:             58
Prva trka:             1950.
Najviše pobeda: Michael Schumacher /8/
Ferrari /17/

 

Super moderna staza pored gradića Le Castellet je možda novo ime za mlađe fanove Formule 1, ali ona zapravo vuče svoje korene u F1 još od ranih 70-ih godina kada je vožena prva od četrnaest trka na ovoj pisti.
Staza je sagrađena za manje od godinu dana, a vozači Jean-Pierre Beltoise i Henri Pescarolo su bili stručni konsultanti u utvrđivanju konfiguracije. Nazvana po svom sponzoru, Staza Paul Ricard je otvorena u aprilu 1970, godinu dana pre održavanja svoje prve F1 trke na kojoj je pobedio Jackie Stewart.
Paul Ricard se ispostavio kao veoma uspešno mesto za francuske vozače, pošto je Rene Arnoux pobedio 1982, dok je Alain Prost odneo četiri pobede, uključujući i onu 1990. godine kada je trka Formule 1 poslednji put vožena na ovoj stazi.

 

 

 

 

 

 

Staza se već tada smatrala nepogodnom za održavanje F1 trka, pa je domaćinstvo premešteno na stazu Magny-Cours. Početak 21. veka je doneo novi uspešan period za Paul Ricard pod upravom novih vlasnika. Postrojenje je transformisano u visoko tehnološku test stazu. Korišćena je isključivo za testove, a različite konfiguracije staze su bile veoma zanimljive F1 timovima. Staza Paul Riccard je postavila i neke nove standarde na polju bezbednosti, a to je bio i prvi autodrom koji je umesto šljunka pokraj staze, uveo ofarbane asfaltirane površine.

 

Staza je 2007. dobila priznanje FIA zbog bezbednosnih dostignuća, a ponovo je otvorena za javnost 2009. godine kada su sazidane nove tribine. Od tada se na Paul Ricardu redovno održavaju trke nekoliko različitih šampionata.
2016. godine je doneta odluka da se VN Francuske vrati na kalendar Formule 1, i do danas su na i oko staze načinjene velike infrastrukturne promene koje treba da pred vozače postave nove izazove i u isto vreme prirede spektakl za sve gledaoce.