VN Australije

Zvanično ime: 2018 FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX (Melbourne)

Lokacija: Melbourne Grand Prix Circuit, Melburn, Australija

Datum: 23.-25. Mart 2018.

  Broj krugova:     58
Dužina staze:     5.303 km
Dužina trke:        307.574 km
Broj trka:             33
Prva trka:             1985.
Najviše pobeda: Michael Schumacher /4/
McLaren /12/

 

Prelazak u Melbourne je izazvalo zaprepašćenje u Formuli 1, jer je Adelaide bila izuzetno popularna i kao mesto i kao trkačka staza.
Melbourne je postao domaćin Formule 1 1996. godine, kada je preuzeo tu ulogu od Adelaide.

Za vreme održavanja trka u Adelaidi, mogli smo da vidimo dva neverovatna prejokreta u šampionatima, 1986. je Nigelu Mansellu eksplodirala guma i tako ga udaljila od titule, a 1994. godina nakon kontraverznog sudata Schumachera i Hilla, Schumacher je postao šampion. 1996. godine ne samo da se VN Australija preselila u Melbourn na novu satazu Albert Park, nego je dobila i ulogu staze koja otvara novi šampionat, iako je ove godine ona druga trka u sezoni.

Melbourn se ubrzo pokazao dosta zanimljivom stazom, jer je na prvoj trci pol-poziciju ostvario Jacques Villeneuve, kome je to bila prva trka u Formuli 1. Takođe u prvoj trci je Martin Brundle u svom Jordanu izleteo sa staze u trećoj krivinu gde se bolid prepolovio na dva dela, Martin je ostao nepovređen.

 

 

 

 

 

 

 

Od kada se našla u kalendaru Formule 1, staza Albert Park je nekoliko puta doterivana i njena površina je sa dosat ravnija i ugodnija za vožnju od većine drugih uličnih trka. Sastoji se od 16 krivina, uglavnom sporih i srednje brzih. Preticanja su jako teška iako postoje dva teoretska mesta za to. Uglavnom se promene u plasmanu dešavaju nakon odlazaka u boks ili izlaskm Safety Cara.

Brzi pravci isečeni šikanam i prašnjave površine često dovode do dramatičnih i nepredvidivih trka. Staza Albert Park kažnjava i najmanji vozačku grešku, pogotovo što se veoma blizu staze nalaze betonski zidovi.

Safety Car je postao tradicija na stazi Albert Park…