VN Abu Dabija

Zvanično ime: 2017 FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX

Lokacija: Yas Marina Circuit, Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Datum: 24.-26. novembar 2017.

  Broj krugova:     55
Dužina staze:     5.554 km
Dužina trke:        305.470 km
Broj trka:             8
Prva trka:             2009.
Najviše pobeda: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel /3/
Mercedes, Red Bull /3/

 

Posle Bahreina, Abu Dhabi je druga staza na Bliskom Istoku koja je ugostila karavan F1. Kao i sve novije staze, celokupan projetak je poveren nemačkom arhitekti Hermanu Tilkeu i njegovoj moći da stvori stazu koja će zapanjiti i vozače F1, Bernia Ecclestona i, ali i najzahtevnije kritičare.

Šeici koji su omogućili da se staza napravi dali su odrešene ruke Nemcu, koji je pored staze bio zadužen i za sve prateće objekte na stazi. Staza u Abu Dhabiu je odgovor Bliskog Istoka na najglamurozniju stazu u Evropi – Monte Carlo.  Da bi ste prošli 21 krivinu koliko staza ima, vozićete po namensi izgradjenom ostrvu, ali i kroz Yas Marina hotel koji je jedan od najupečatljivijih mesta na stazi.

 

 

 

 

 

 

 

Iako je staza napravljena na veštačkom ostrvu to nije sprečilo dizajnere da na stazi naprave uspone i padove,  kao i da naprave najduži pravac u kalendaru F1. Prema rečima šeika, cena od preko 1 milijarde dolara je mala u odosu na ono što je Dubai i ceo Bliski Istok dobio.  Arhitektonsko čudo, kako su ga nazvali čelnici FIA-e bilo je sve što jedna staza treba da ima. Dugačak pravac i kombinaciju sporih i brzih krivina trebalo bi obezbediti vozačima zanimljivu trku sa dosta preticanja.

Prvi osvajač pol pozicije u Abu Dhabiju je britanac Lewis Hamilton sa vremenom 1.40.948, dok je prvi pobednik VN Abu Dhabija mladi nemac Sebastian Vettel. Njih dvoje su do danas ujedno i najuspešniji vozači na ovoj stazi sa po 3 pobede.