Williams F1

El. pošta Štampa PDF

Frank Williams je krajem 1966. godine osnovao Frank Williams Racing Cars Ltd. Williamsu je ponestalo para kako bi nastavio svoju karijeru i zato počinje da izrađuje automobile za svog prijatelja Piersa Couragea, naslednika bogate Courage familije. Tim je debitovao u oktobru 1967. godine u Formuli 3, kada je Courage vozio Brabham automobil.

williamsfw35

Sedište tima: Grove, Velika Britanija
Šef tima: Frank Williams
SEZONA 2013
Vozači: 16. Venezuela.svg Pastor Maldonado
17. Finland.svg Valtteri Bottas
Šasija: Williams FW35
Motor: Renault
FORMULA 1 sa Frank Williams Racing Cars
Prva trka: 1977. VN Španije
Broj trka: 591
Broj pol-pozicija: 127
Broj pobeda: 114
Najbržih krugova: 131
Konstruktorskih: 9
Vozačkih titula: 7

1968. godine Willimas sa Courageom prelazi u Formulu 2 takođe sa Brabham automobilom, a pored toga priprema automobile i za Formulu 2 za Richard Burtona, Tetsu Ikuzawu i Tony Trimmera.

U Formuli 2 Courage je imao dobre rezultate, a polovinom sezone Williams odlučuje da timu doda sponzorisanog vozača Max Mosleya. Na Monzi Lotteria Jonathan Williams je stao iza Coragea i on donosi prvu pobedu timu. Na stazi Enna Courage ostvaruje drugo mesto iza Jochen Rindta.

Za 1969. godinu Williams odlučuje da nastavi takmičenje sa Couragom, ali ovoga puta u Formuli 1 i kupuje stari Brabhamov bolid sa kojim počinje takmičenje. Sezona je krenula prilično dobro sa petim mestom na Međunarodnom trofeju i drugim mestom u Monaku. Tokom sezone usledilo je još jedno drugo mesto u Americi i Courage završava sezonu na osmom mestu u plasmanu vozača. Takođe Williams nastavlja takmičenje u Formuli 2 ovoga puta sa četri bolida.

1970. godine Williams ulazi u partnerstvo sa Alessandrom de Tomasom i kupuje od njega šasiju sa Fordovim motorom, za tim i dalje nastavlja da vozi Courage sve do Zandvoorta gde je poginuo. Williams na njegovo mesto dovodi Brian Redman, pa potom Tim Schenkena da završi ostatak sezone. Krajem godine De Tomasov program je obustavljen. 1971. godine Williams se odlučuje za March bolide i unajmljuje Henri Pescarola zahvaljujući novcu od Motula. Ovo je pomoglo u takmičenju u Formuli 2 gde u tim dolazi drugi vozač Carlos Pace. U Formuli 2 su imali dosta dobar uspeh, nasuprost Formuli 1 gde uspeha kao da nije ni bilo.

alt alt
1969. Williams BT26A 1971. Carlos Pace u Williams 711 bolidu

Početkom 1972. godine Politoys kompanija nudi Williamsu da izardi bolide za njih. Oni unajmljuju Len Baileya i sa Maurice Gommom u Wokingu proizvode Politoys-Cosworth bolid. Automobil je kasnio, pa je Williams u sezonu ušao sa starim March bolidom kojeg su vozili Pescarlo i Pace. Pace je pokazao dobar tempo, ali Politoys bolid nije bio spremabn sve do VN Britanije, kada Pescarolo demolira prototip u ranoj fazi trke. On takođe uništava i March bolide u nekoliko uzastopnih incidenata. Pace na kraju sezone napušta tim.

Williams 1973. godine nalazi podršku italijanske auto kompanije Isa-Rivolta, a u tim dolazi Marlborov vozač Nanni Galli. Tim je postao poznat kao Isa-Marlboro, bivši Marchov dizajner John Clarke je unajmljen kako bi dizajnirao novi bolid. U tim dolazi Howden Ganley nakon što Gallijev novac nije mogao da se materijalizuje. Marlborova podrša Williamsu je značila da moraju da odustanu od Ganleya i unajme Artura Merzaria 1974. godine. Drugi automobil je bio rezervisan za sponzorisane vozače u kome se na kraju godine našao Jacques Laffite. Tim je ušao u finansijske probleme, a loša vest je tek trebala da stigne. Marlboro na kraju godine uskraćuje sponzorstvo. Merzario i Laffite su ostali sa timom 1975. godine uz podršku Ambroziuma i novih automobila koji su po prvi put nazvani Williams. Novca je ponestalo, ali Williams je imao i trenutke slave kada je Laffite završio na drugom mestu na VN Nemačke.

1976. godine Williams je bio primoran da uđe u partnerstvo sa Walter Wolf Racingom kako bi isplatio dugove. Tim kupuje Hesketh šasiju, a u tim zahvaljujući Marlboru dolaze Ickx i Michel Leclere. Auto nije imao uspeha i Wolf je pitao Harvey Postlethwaita (koji dolazi iz Hesketha) da dizajnira novi bolid za 1977. godinu. Frank Williams je dobio mesto generalnog direktora i zamenio Petera Warra na tom mestu. Jody Scheckter je unajmljen da vozi za tim. Kada je uprava tima isključena sa VN Argentine 1977. godine, Frenk Williams je rekao da neće ići. Da stvar bude gora Scheckter je pobedio na trci.

alt alt
1973. Wilson Fittipaldi u Williams BT37 bolidu 1976. Jacky Ickx u Williams FW05 bolidu

Williams je odlučio da napusti tim. Uspeo je da ubedi nekoliko njegovih starih kolega da mu se pridruže. Pogotovo Patrick Heada sa kojim osniva Williams Grand Prix Engineering. Odlučuju da se takmiče sa March bolidom koji je vozio Patrick Neve. Tim se preselio u veliki magacin u Didcotu.

Tim je imao malu finansijsku podršku iz Saudijske Arabije i avio prevoznika Saudia. Neve je uradio što je mogao, a tim je sačuvao dovoljno novca kako bi mogao da dizajnira i napravi sopstveni bolid 1978. godine. U tim, na mestu vozača, dolazi Alan Jones, a u decembru 1977. godine je zvanično predstavljen bolid FW06. Automobil je bio dobar i Jones uspeva da dođe do drugog mesta na VN Amerike. Tim uspeva da sakupi 11 poena. Više novca je došlo u tim iz Saudijske Arabije, pogotovo iz kompanije TAG i Albilad.

Head je dizajnirao novi FW07, a Williams je obezbedio drugog vozača Clay Regazzonija koji je bio partner Jonesu 1979. godine. Novi automobil nije bio spreman za početak sezone, već se na stazi našao u aprilu na VN Španije. Na VN Belgije sredinom maja Jones se kvalifikovao kao četvrti, a Regazzoni kao osmi. U Monaku Vlay završava na drugom mestu iza Jody Schecktera. Nova aerodinamička poboljšanja su lansirala tim u sam vrh. Jones se na Vn Britanije kvalifikovao za pol-poziciju, tokom trke je vodio sve do 38. kruga kada je morao ad odustane zbog problema sa vodenom pumpom. Međutim Regazzoni pobeđuje i tako Williams dolazi do prve timske pobede. Jones uspeva da pobedi na sledeće tri trke i završava na trećem mesu u plasmanu vozača.

alt alt
Head i Williams, 1978. godina 1979. Clay Regazzoni u Williams FW07

Regazzoni je tokom zime zamenjen sa Carlos Reutemannom. 1980. tim se takmičio sa poboljšanim FW07 bolidom koji je mleo sve ispred sebe. Jones pobeđuje u Argentini, Francuskoj, Britaniji, Kanadi i Americi. Reutemann pobeđuje u Monaku. Williams osvaja konstruktorsku titulu, a Jones postaje Svetski prvak Formule 1.

Odnos između dva vozača se pokvario kada je Reutemann odbio da posluša timsku naredbu i pobeđuje na VN Brazila. Nakon toga izbija rat. Teutemann pobeđuje u Belgiji, a Jones u Las Vegasu. Titula im je izmakla, a svetski šampion postaje Nelson Piquet u Brabhamu. Tokom zime Jones odlučuje da napusti sport. Williams dovodi Keke Rosberga na njegovo mesto. Reutemann nakon smao dve trke napušta tim, a na njegovo mesto dolazi Derek Daly.

FW08 iz 1982. godine je bio dobar auto, ali Rosberg pobeđuje samo jednom na VN Švajcarske. Zahvaljujući pouzdanošću Williamsovog bolida, Rosberg dolazi do titule svetskog šampiona.

alt alt
1980. Reutemann u Williams FW07B 1982. Keke Rosberg u Williams FW08

Williams je znao, da ako želi da bude konkurentan sledeće sezone, da mora da pronađe turbo motor i ulazi u partnerstvo sa Hondom. 1983. godine Rosbergu se pridružuje Laffite. Rosberg ostvaruje nezaboravnu pobedu u Monaku. Novi Hondin motor i FW09 šasija su se pojavili krajem godine na zadnjoj trci u Južnoj Africi. Rosberg završava na petom mestu. 1984. godine je bilo dosta neuspeha zbog kvarova na motoru, ali Rosberg uspeva u Dalasu da ostvari pobedu. Krajem godine Williams odlučuje da Laffitea zameni sa Nigel Mansellom. Head je dizajnirao FW10, prvi bolid sa karbonfiber šasijom. Stari Hondin motor su koristili na prve četri trke, a novi motor je stigao u Kanadi. Rosberg pobeđuje u Detroitu, ali polovinom sezone pouzdanost FW10B je potvrđena Mansellovom pobedom na Brand Hatchu. Nakon toga Williams je bio nepobediv, Mansell pobeđuje u Južnoj Africi, a Rosberg u Australiji.

Rosberg, krajem sezone odlučuje da pređe u McLaren, a na njegovo mesto 1986. godine dolazi Nelson Piquet. Pre početka sezone, Frank Williams je teško povređem u saobraćajnoj nesreći u blizini Paul Richard staze. On je zadobio povredu kičme, zbog koje je ostao i dan danas paralizovan. Tim se održao zahvaljujući Headovom upravljanju i dominantnom FW11 bolidu. Piquet pobeđuje u Brazilu, Nemačkoj, Mađarskoj i Italiji, a Mansell u Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Britaniji i Portugalu. Oba vozača su u Australiju otišla da se bore sa Prostom u McLarenu za šampionsku titulu. U dramatičnoj trci Mansellova guma je eksplodirala i Prost osvaja šampionat. Ali konstruktorska titula ide Williamsu.

alt alt
1983. Keke Rosberg u Williams FW09 1985. Keke Rosberg u Williams FW10

Sledeće godine Piquet nije napravio ni jednu grešku i osvaja šampionsku titulu, Honda krajem 1987. godine napušta Williams i prelazi u McLaren, a tim se odlučuje da u novu sezonu uđe sa Judd motorima. Piquet prelazi u Lotus, a na njegovo mesto dolazi Riccardo Petrese 1988. godine. Bolid se nije pokazao baš, ali Mansell uspeva na dve trke da završi na drugom mestu. Krajem godine on prelazi u Ferrari. Williams postiže dogovor i 1989. godine koristi Renaultove V10 motore. Peterseu se pridružuje Therry Boutsen, koji pobeđuje u Kanadi i Australiji. Williams-Renault sistemu je bilo potrebno malo više razvoja, ali uprkos tome 1990. godine Peterse pobeđuje na stazi Imola.

Tog leta Williams unajmljuje dizajnera Adriana Neweya. Boutsen je otpušten, a Mansell se vratio u tim. 1991. godinu Willimas je započeo sa pobedama, Mansell ostvaruje pet pobeda, dok Peterse dva puta pobeđuje. McLaren osvaja konstruktorsku titulu, a Ayrton Senna vozačku. Međutim, 1992. godine nije bilo zaustavljanja za Mansella i Williams FW14B. Englez ostvaruje devet pobeda i postaje svetski šampion. Peterse pobeđuje samo jednom u Japanu i zauzima drugo mesto u plasmanu vozača. Williamsova dominacija te godine je krunisana konstruktorskom titulom.

alt alt
1988. Nigel Mansell u Williams FW12 1992. Nigel Mansell u Williams FW14B

1993. godine Alain Prost zamenjuje Mansella, a test vozač Damon Hill se unapređuje u drugog vozača. Prost osvaja sedam pobeda i postaje trostruki šampion, Hill ostvaruje tri pobede što Williamsu osigurava šestu konstruktorsku titulu. Na kraju godine Williams odlučuje da dovede Ayrtona sennu u tim. Prost odbija da ostane u timu zbog ranijeg sukoba sa brazilcem. Tako da je Williams u 1994. godinu ušao sa Sennom i Hillom, kao i sa novim sponzorom Rothmansom.

Na VN San Marina u katasrofalnoj nesreći Senna gine. Hill postaje vozač broj jedan, a u tim se ponovo vraća Mansell. Tim je pobedio na sedam trka i Williams osvaja sedmi konstruktorski naslov. Te godine Michael Schumacher po prvi put postaje svetski šampion.

Te jeseni Renault odlučuje da snadbeva još i Benetton motorima (većim delom zbog Schumachera). 1995. godine Hill ostaje u timu, a njemu se pridružuje David Coulthard. Hill pobeđuje na četri trke, a Coulthard na jednoj, ali Benetton-Renaultu i Schumacheru niko nije mogao da parira. Te godine tim se preseljava u novu veliku fabriku u Groveu.

alt alt
1994. Damon Hill i Ayrton Senna pored FW16 1996. Damon Hill u Williams FW18

1996. godine Coulthard se seli u McLaren, a Hillu se pridružuje Jacques Villeneuve. To je bio dobar izbor, Hill pobeđuje na osam trka i postaje svetski šampion, a Villneuve pobeđuje na četri trke što Williamsu osigurava konstruktorsku titulu. Hill odlazi na kraju godine, a na njegovo mesto dolazi Heinz-Herald Frentezen. 1997. godine Villneuve ostvaruje sedam pobeda i ulazi u borbu sa Schumacherom za naslov svetskog prvaka. Nemac je pokušao da izbaci Villneuva sa staze na zadnjoj trci, ali mu to nije uspelo, i Villneuve postaje svetski šampion. Frentzenova pobeda na jednoj trci i Villneuvove pobede donose Williamsu deveti konstruktorski naslov.

Na kraju 1997. godine Renault se povlači iz Formule 1, a Williams prelazi na Mecachrome V10 motore (rebrendirane verzije starih Renaultovih motora). Tim postiže dogovor da 2000. godine pređe na BMW motore, pored toga BMW ulazi u partnerstvo sa Williamsom. 1998. i 1999. McLaren-Mercedes je bio dominantna sila u Formuli 1.

Williams nije uspeo da bobedi ni na jednoj trci 1998. godine. Na kraju sezone Villneuve prelazi u BAR, a Frentzen u Jordan. U Williams dolazi Ralf Schumacher i šampion CART serije Alex Zanardi. Automobili nisu bili konkurentni ni 1999. godine sa redizajniranim Mecachrome V10 motorima (poznatijim pod imenom Supertec). Ali Ralf Schumacher uspeva da postigne neke zanimljive rezultare, iako ne uspeva da dođe do pobede. Zanardi je bio veliko razočarenje i 2000. godine Ralf Schumacheru se pridružuje dvadesetogodišnji Jenson Button.

alt alt
1998. Heinz-Harald Frentzen u Williams FW20 2000. Jenson Button u Williams FW22

Računarska kompanija Compaq odlučuje da sponzoriše Williams-BMW tim, koji sezonu završava na trećem mestu. Na kraju godine Button prelazi u Benetton, a na njegovo mesto dolazi Juan Pablo Montoya. 2001. godine BMW je proizveo novi motor. Automobili su 2001. i 2002. bili veoma konkurentni, ali Ferrari i Schumacher su bili klasa za sebe. 2003. godine tim se okrenuo novom aerodinamičkom konceptu u nadi da će uhvatiti italijanski tim. Tim je imao veliku šansu za osvajanjem titule 2003. godine, ali greške vozača su omogućile Schumacheru i Ferrariju da dođu do titula.

Tim je u 2004. ušao sa Ralfom Schumacherom i Montoyom, znajući da će oni na kraju godine napustiti tim. Stvari nije poboljšao ni novi tehnički direktor Sam Michael. To je bila frustrirajuća godina.

alt alt
2002. Montoya u Williams FW24 2004. Marc Gene u Williams FW26

Tim je počeo da dobija svoj oblik, zapošljavanjem Mark Webbera i Nick Heidfelda 2005. godine dalo je timu novi podsticaj. Međutim bilo je jasno da je partnerstvu sa BMW-om došao kraj, jer je minhenska fabrika želela sopstveni tim. Williams nakon razlaza sa BMW-om prelazi na Cosworth motore 2006. godine, iako su bili u pregovorima sa Toyotom za 2007.

2006. godine u tim dolazi Nico Rosberg. Bolid nije bio toliko loš, ali Webber i Rosberg su pravili greške, ali glavni uzrok je bila pouzdanost bolida. Webber na kraju godine prelazi u Red Bull, a u Williamsu ostaju Alex Wurz i Rosberg 2007. godine. Tim pravi velike promene u nastajanju da izleči svoje probleme, ulaze partnerstvo sa Toyotom koja počinje da ih snadbeva motorima.

2007. je bila razočaravajuća, ali Wurz i Rosberg uspevaju da izgrade mali napredak i tim završava na četvrtom mestu u plsmanu konstruktora. Wurz se krajem sezone povlači, a na njegovo mesto dolazi Japanac, Kazuki Nakajima.

alt alt
2005. Mark Webber u Williams FW27 2007. Nico Rosberg u Williams FW29

2008. godina je bila mešavina uspeha i razočarenja za Williams. Iako je Rosberg uspeo da ostavri dva podijuma u Australiji i Singapuru, tim se borio sa problemom u brzim krivinama. Tim je bio jedan od prvih koji se prebacio na razvoj bolida za 2009. godinu, kada na snagu stupaju nova revolucionarna pravila. 2008. Willimas završava na razočaravajućem osmom mestu u plasmanu konstruktora. Rosberg je krajem godine izjavio da ako tim ne bude konkurentan u bliskoj budućnosti da će morati da napusti Williams. Ipak Williams uspeva da zadrži Rosberga i Nakajimu 2009. godine.

Iako su se veoma rano prebacili na izradu bolida za 2009. godinu, bolid se nije baš najbolje pokazao. Rosberg i Nakajima nisu uspeli ni jednom da se popnu podijum. Rosberg je redovno donosio poene, dok Nakajima nije. Ukupan skor je nio 34.5 poena što je Williams stavilo na 7. mesto u plasmanu konstruktora.

Nakon trogodišnjeg ugovora sa Toyotom, Williams je najavio da 2010. godine počinje višegodišnje partnerstvo sa Cosworth motorima. Iz tima je najavljena i kompletno nova vozačka postava. U tim dolazi veteran Rubens Barrichello i šampion GP2 serije Nico Hulkenberg.

Bolid za 2010. godinu FW32 je predstavljan u Silverstoneu, a na stazi se pojavi na pred sezonskim testiranjima u Valnesiji. Hulkenberg je uspeo da ostvari pol-poziciju na VN Brazila što je bila prva pol-pozicija u poslednjih 5 godina. Zbog finansijskih problema, Hulkenberg je morao da napusti tim, a na njegovo mesto 2011. godine dolazi Venecuelac, Pastor Maldonado, koji u tim donosi sponzorstvo u vrednosti od 15 miliona dolara. Kombinacija Barrichello - Maldonado, znači da u Willimasu 2011. po prvi put od 1982. godine neće biti evropskog vozača

alt alt
2009. Kazuki Nakajima u Williams FW31 2010. Rubens Barrichello u Williams FW32

2011. je najgora sezona u istoriji tima, obeležena lošom pouzdanošću i osrednjim rezultatima. Ukupno su osvojili smo pet poena, a u treći deo kvalifikacija su ušli samo tri puta. Tehnički direktor Sam Michael odlazi, a njega menja bivši McLarenov čovek Mike Coughlan, koji je učestvovao u špijunskoj aferi. Tim na kraju 2011. godine napušta suosnivač Patrick Head, a ekipa nastavlja saradnju sa Pastorom Maldonadom 2012. Početkom nove godine Frank Williams u tim dovodi Bruna Sennu, koji sa sobom donosi sponzorstvo u vrednosti od 17 miliona dolara, time se karijera Rubensa Barrichella završava.

 

Prelazak na Renaultove motore je značajno povećao konkurentnost tima u 2012. godini. Došla je i prva pobeda od 2004. godine na VN Španije, kada je Pastor Maldonado trijumfovao. Međutim oba vozača su se pokazala ne konstantno , tako da je tim završio na osmom mestu sezonu. Sledeće godine za britanski tim nastavlja da vozi Pastor Maldonado, a njemu se pridružuje talentovani debitant Valtteri Bottas.

williams2011 williams2012
Maldonado u Williams FW33 bolidu 2011. Pastor Maldonado na vN Španije 2012.

 

Sez. Ime Šasija Motor Vozači Plasman
2013 United_Kingdom.svg Williams F1 Team FW35 Renault Venezuela.svg 16. Pastor Maldonado
Finland.svg 17. Valtteri Bottas 
2012 United_Kingdom.svg Williams F1 Team FW34 Renault RS27-2012 Venezuela.svg 18. Pastor Maldonado
Brazil.svg 19. Bruno Senna
8. /76p/
2011 United_Kingdom.svg AT&T Williams FW33 Cosworth CA2011 Brazil.svg 11.Rubens Barrichello
Venezuela.svg 12.Pastor Maldonado
9. /5p/
2010 United_Kingdom.svg AT&T Williams FW32 Cosworth CA2010 Brazil.svg 09.Rubens Barrichello
Germany.svg 10.Nico Hulkenberg
6. /69p/
2009 United_Kingdom.svg AT&T Williams FW31 Toyota RVX-09 Germany.svg 16.Nico Rosberg
Japan.svg 17.Kazuki Nakajima
7. /34.5p/
2008 United_Kingdom.svg AT&T Williams FW30 Toyota RVX-08 Germany.svg 07. Nico Rosberg
Japan.svg 08. Kazuki Nakajima
8. /26p/
2007 United_Kingdom.svg AT&T Williams FW29 Toyota RVX-07 Germany.svg 16. Nico Rosberg
Austria.svg 17. Alexander Wurc
Japan.svg 17. Kazuki Nakajima
4. /33p/
2006 United_Kingdom.svg Williams F1 Team FW28 Cosworth CA2006 Australia.svg 09. Mark Webber
Germany.svg 10. Nico Rosberg
8. /11p/
2005 United_Kingdom.svg BMW
Williams F1 Team
FW27 BMW P84-5 Australia.svg 07. Mark Webber
Germany.svg 08. Nick Heidfeld
Brazil.svg 08. Antonio Pizzonia
5. /66p/
2004 United_Kingdom.svg BMW
Williams F1 Team
FW26 BMW P84 Colombia.svg 03. Juan P. Montoya
Germany.svg 04. Ralf Schumacher
Spain.svg 04. Marc Gene
Brazil.svg 04. Antonio Pizzonia
4. /88p/
2003 United_Kingdom.svg BMW
Williams F1 Team
FW25 BMW P83 Colombia.svg 03. Juan P. Montoya
Germany.svg 04. Ralf Schumacher
Spain.svg 04. Marc Gene
2. /144p/
2002 United_Kingdom.svg BMW
Williams F1 Team
FW24 BMW P82 Germany.svg 05. Ralf Schumacher
Colombia.svg 06. Juan P. Montoya
2. /92p/
2001 United_Kingdom.svg BMW
Williams F1 Team
FW23 BMW P80 Germany.svg 05. Ralf Schumacher
Colombia.svg 06. Juan P. Montoya
3. /80p/
2000 United_Kingdom.svg BMW
Williams F1 Team
FW22 BMW E41 Germany.svg 09. Ralf Schumacher
United_Kingdom.svg 10. Jenson Button
3. /36p/
1999 United_Kingdom.svg Winfield Williams FW21 Supertec FB01 Flag_of_Italy.svg 05. Alessandro Zanardi
Germany.svg 06. Ralf Schumacher
5. /35p/
1998 United_Kingdom.svg Winfield Williams FW20 Mecachrome
GC37-01
Canada.svg 01. Jacques Villeneuve
Germany.svg 02. Heinz-H. Frentzen
3. /38p/
1997 United_Kingdom.svg Rothmans
Williams Renault
FW19 Renault RS9 Canada.svg 03. J. Villeneuve
Germany.svg 04. Heinz-H. Frentzen
1. /123p/
1996 United_Kingdom.svg Rothmans
Williams Renault
FW18 Renault RS8 United_Kingdom.svg 05. Damon Hill
Canada.svg 06. Jacques Villeneuve
1. /175p/
1995 United_Kingdom.svg Rothmans
Williams Renault
FW17
FW17B
Renault RS7 United_Kingdom.svg 05. Damon Hill
United_Kingdom.svg 06. David Coulthard
2. /112p/
1994 United_Kingdom.svg Rothmans
Williams Renault
FW16
FW16B
Renault RS6 United_Kingdom.svg 00. Damon Hill
Brazil.svg 02. Ayrton Senna
United_Kingdom.svg 02. David Coulthard
United_Kingdom.svg 02. Nigel Mansell
1. /118p/
1993 United_Kingdom.svg Canon
Williams Team
FW15C Renault RS5 United_Kingdom.svg 00. Damon Hill
France.svg 02. Alain Prost
1. /168p/
1992 United_Kingdom.svg CanonWilliams Team FW14B Renault RS3C
Renault RS4
United_Kingdom.svg 05. Nigel Mansell
Flag_of_Italy.svg 06. Riccardo Patrese
1. /164p/
1991 United_Kingdom.svg Canon
Williams Team
FW14 Renault RS3
Renault RS3B
United_Kingdom.svg 05. Nigel Mansell
Flag_of_Italy.svg 06. Riccardo Patrese
2. /125p/
1990 United_Kingdom.svg Canon
Williams Team
FW13B Renault RS2 Belgium_(civil).svg 05. Thierry Boutsen
Flag_of_Italy.svg 06. Riccardo Patrese
4. /57p/
1989 United_Kingdom.svg Canon
Williams Team
FW12C
FW13
Renault RS1 Belgium_(civil).svg 05. Thierry Boutsen
Flag_of_Italy.svg 06. Riccardo Patrese
2. /77p/
1988 United_Kingdom.svg Canon
Williams Team
FW12 Judd CV United_Kingdom.svg 05. Nigel Mansell
United_Kingdom.svg 05. Martin Brundle
France.svg 05. Jean-L. Schlesser
Flag_of_Italy.svg 06. Riccardo Patrese
7. /20p/
1987 United_Kingdom.svg Canon
Williams Honda Team
FW11B Honda RA167E United_Kingdom.svg 05. Nigel Mansell
Flag_of_Italy.svg 05. Riccardo Patrese
Brazil.svg 06. Nelson Piquet
1. /137p/
1986 United_Kingdom.svg Canon
Williams Honda Team
FW11 Honda RA166E United_Kingdom.svg 05. Nigel Mansell
Brazil.svg 06. Nelson Piquet
1. /141p/
1985 United_Kingdom.svg Canon
Williams Honda Team
FW10 Honda RA165E United_Kingdom.svg 05. Nigel Mansell
Finland.svg 06. Keke Rosberg
3. /71p/
1984 United_Kingdom.svg Williams
Grand Prix Engineering
FW09
FW09B
Honda RA164E France.svg 05. Jacques Laffite
Finland.svg 06. Keke Rosberg
6. /25.5p/
1983 United_Kingdom.svg TAG Williams Team FW08C
FW09
Ford Cosworth DFV
Honda RA163E
Finland.svg 01. Keke Rosberg
France.svg 02. Jacques Laffite
United_Kingdom.svg 42. Jonathan Palmer
4. /36p/F
11. /2p/H
1982 United_Kingdom.svg TAG Williams Team FW07C
FW08
Ford Cosworth DFV Argentina.svg 05. C. Reutermann
United_States.svg 05. Mario Andretti
Ireland.svg 05. Derek Daly
Finland.svg 06. Keke Rosberg
4. /58p/
1981 United_Kingdom.svg Albilad-Williams
Racing Team

United_Kingdom.svg TAG Williams Team
FW07C Ford Cosworth
DFV
Australia.svg 01. Alan Jones
Argentina.svg 02. C. Reutermann
1. /95p/
1980 United_Kingdom.svg Albilad-Williams
Racing Team
FW07
FW07B
Ford Cosworth
DFV
Australia.svg 27. Alan Jones
Argentina.svg 28. C. Reutermann
1. /120p/
1979 United_Kingdom.svg Albilad-Suadia
Racing Team
FW06
FW07
Ford Cosworth DFV Australia.svg 27. Alan Jones
Switzerland.svg 28. Clay Regazzoni
2. /75p/
1978 United_Kingdom.svg Williams
Grand Prix Engineering
FW06 Ford Cosworth DFV Australia.svg 27. Alan Jones 9. /11p/
1977. godine Williams se takmičio sa March 761 bolidom
1976 United_Kingdom.svg Frank Williams
Racing Cars

Canada.svg Walter Wolf Racing
FW05 Ford Cosworth DFV Belgium_(civil).svg 20. Jacky Ickx
Flag_of_Italy.svg 20. Arturo Merzario
Flag_of_Italy.svg 21. Renzo Zorzi
France.svg 21. Michel Leclere
New_Zealand.svg 21. Chris Amon
Australia.svg 21. Warwick Brown
Austria.svg 21. Hans Binder
Japan.svg 21. M. Kuwashima
17. /0p/
1975 United_Kingdom.svg Frank Williams
Racing Cars
FW04 Ford Cosworth DFV Flag_of_Italy.svg 20. Arturo Merzario
United_Kingdom.svg 20. Damien Magee
South_Africa.svg 20. Ian Schekter
France.svg 20. Francois Migault
United_Kingdom.svg 20. Ian Ashley
Switzerland.svg 20. Jo Vonlanthen
Flag_of_Italy.svg 20. Renzo Zorzi
Flag_of_Italy.svg 20. Lella Lombardi
France.svg 21. Jacques Laffite
United_Kingdom.svg 21. Tony Brise
South_Africa.svg 21. Ian Schekter
9. /6p/
Napisao: Đorđe Đokić sreda, 20 oktobar 2010 21:46
 
Pratite nas na:
facebook twitter go youtube_logo

VN Belgije

Petak 26. avgust 2016.
Prvi trening:   10:00 - 11:30
Drugi trening: 14:00 - 15:30

Subota 27. avgust 2016.
Treći trening: 11:00 - 12:00
Kvalifikacije: 14:00

Nedelja 28. avgust 2016.
Trka:  14:00 

baner 256x105_1

abs show

logo-trkers 1

falkon f1

rush-256x105

Salon-Pehara_rek

sezone