Džordan Ford (Jordan) EJ13

El. pošta Štampa PDF

JordanBeograd i formula 1. Beograd je u nekoliko mahova bio domaćin događanja vezanih za formulu 1.

Svakako, najznačajnije su prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke održane 3. septembra 1939., poznate i kao Grand Prix Beograda.

Uzgred, ovog septembra 70. godišnjica ove izuzetno značajne trke nije ni zabeležena kod nas.

Koliko mi je poznato, sledeći susret Beograda i formule 1 bio je u januaru 1970. Čuvena izlozba Johen Rint šou (Jochen Rindt Show) je gostovala na Beogradskom sajmu. Gost izložbe bio je Džek Brebhem (Jack Brabham), trostruki svetski šampion formule 1.

Klej Regaconi (Clay Regazzoni) bio je gost Beograda u martu 1974., a u organizaciji časopisa AUTO.

U organizaciji kompanije Zepter u Beograd je 1997. stigao Dejmon Hil (Damon Hill). Te godina kompanija Zepter bila je sponzor firme Erouz (Arrows) za koju je u svetskom šampionatu formule 1 vozio Dejmon Hil.

Zahvaljujući Zoranu Stefanoviću, nesuđenom učesniku svetskog šampionta formule 1 za 2010. godinu, Auto Klubu Partizan i AMCO Grupi d.o.o. posle 69 godina jedna formula 1 je protutnjala ponovo ulicama Beograda. U februaru 2008. održan je Autodrom Racing Show 2008, izložba trkačkih automobila i promotivna trka. Među učesnicima promotivne trke bila je i jedna formula 1.

Zadnji susret sa formulom 1 Beograd je imao maja ove godine. Izložba pod nazivom Svet formule 1 na Usću održana je u organizaciji Tržnog centra Ušce.

Imao sam tu sreću da sam prisustvovao svih ovim susretima, osim prvom, ali najznačajnijem.

Na izlozbi Autodrom Racing Show 2008, između ostalih eksponata, nalazio se i bolid formule 1 Džordan Ford EJ13 (Jordan) kojim se ekipa takmičila 2003. godine., bolid koji je ekipi doneo zadnju od njihove ukupno 4 VN pobede. To je ujedno i bila zadnja VN pobeda za Ford Kosvort motore.

Edi Džordan (Edi Jordan) i njegov tim su debitovali u formuli 1 1991. modelom Džordan Ford V8 191, kasnije smatranim jednim od najlepših modela u istoriji formule 1. Bila je to izuzetno uspešna godina za tim, a ostaće zabeleženo da je sa ovim modelom na VN Belgije debitovao Mihael Šumaher (Michael Schumacher).

Pre toga, Edi Džordan je sa svojim timom pekao zanat u nižim kategorijama formula, a kroz ekipu su u tom periodu prošla neka kasnije poznata imena formule 1, kao sto su Džoni Herbert (Johnny Herbert), Žan Alezi (Jean Alezi), Martin Doneli (Martin Donnelly), Edi Irvajn (Eddi Irvine), Hajnc Harald Frentcen (Heinz-Harald Frentzen) i Dejmon Hil (Damon Hill).

Za sezonu 2003. pripremljen je novi Džordan EJ12 opremljen Ford Kosvort V10 (Ford Cosworth) motorom sa 3 litre zapremine. Bolid je bio u žuto crnoj boji Britanske firme za proizvodnju cigareta Benson i Hedžis (Benson & Hedges), Džordanovog glavnog sponzora u periodu od 1996. do 2005., zadnje godine učesca ekipe u formuli 1.

Vozači su bili Djankarlo Fizikela (Giancarlo Fisichella) i Ralf Firman (Ralph Firman), Britanac kome je to bila prva sezona u formuli 1. Zbog slabih rezultata to mu je ostala i jedina. Tokom treninga za VN Mađarske imao je udes i bio je povređen te ga je na toj i sledećoj VN menjao Mađar Zolt Baumgartner (Zsolt Baumgartner), takođe debitant u formuli 1.

Nemože se reći da je sezona 2003 bila uspešna za tim. Slabi rezultati na kvalifikacijama, slabi rezultati na trkama.

Osim vredne pobede Djankarla Fizikele, njegove prve od ukupno tri VN pobede, na konfuznoj i kišnoj VN Brazila, koja je zbog nemogućih uslova zaustavljana crvenom zastavom u 54. krugu. Po planu trka je trebalo da se vozi 71 krug. Gledao sam televizijski prenos ove trke. Pravi haos.

Sve ukupno to je stvorilo veliku konfuziju. Nakon trke je za pobednika proglašen Kimi Rajkonen (Kimi Raikkonen), pa je on i stajao na pobedničkom postolju za vreme proglašenja pobednika. Fizikela je stajao na podijumu na mestu broj dva. Trećeplasiranom Fernandu Alonsu ukazivana je lekarska pomoć, te se nije ni pojavio na pobedničkom postolju. Fizikela je na trci vodio jedan, zadnji, krug.

Kasnije, Fizikela je izjavio da mu je bilo izuzetno žao sto on nije stajao na pobedničkom postolju svoje prve VN pobede.

Djankalo Fizikela je doneo te sezone Džordanu 10 bodova 1. mestom na VN Brazila i 2 boda 7. mestom na VN Amerike u Indijanapolisu, a Firman 1 bod 8. mestom na VN Španije, ukupno 13 bodova što je bilo dovoljno tek za 9. mesto u šampionatu konstruktora. Naime, te godine u formuli 1 takmičilo se 10 ekipa, a zadnja, Minardi, nije osvojila ni jedan bod.

Ekipa je bila na silaznoj putanji te je 2005. prodata Midland Grupi (Midland Group), a ova dalje proizvođacu automobila firmi Spajker (Spyker Cars), da bi završila kao Force India.

Na izložbi smo imali priliku da pogledamo model koji je i bio izrađen za prikazivanje na izložbama, model koji nije imao motor. Ali bez obzira na to, bila je to izuzetna prilika da se približimo svetu formule 1.

Zato mi je pomalo žao sto izlozba nije bila više posećena, mada je na revijalnoj trci ulicama Novog Beograda, ispred hale gde se održavala izložba, po izuzetno hladnom i vetrovitom vremenu, bio prisutan izuzetno veliki broj gledalaca.

Džordan EJ13 nije bio jedina formula 1 na pomenutoj izložbi, ali ćemo o tome drugom prilikom.

Napisao: Ljubomir Ivanović ponedeljak, 23 novembar 2009 19:46
 
Pratite nas na:
facebook twitter go youtube_logo

VN Madjarske

Petak 22. jul 2016.
Prvi trening:   10:00 - 11:30
Drugi trening: 14:00 - 15:30

Subota 23. jul 2016.
Treći trening: 11:00 - 12:00
Kvalifikacije: 14:00

Nedelja 24. jul 2016.
Trka:  14:00 

baner 256x105_1

abs show

logo-trkers 1

falkon f1

rush-256x105

Salon-Pehara_rek

sezone