Newey objasnio kako i zašto je odbio ponude Ferrarija

Mark Thompson/Getty Images/redbullcontentpool.com

Tehnički direktor Red Bulla je tri puta odbio ponudu tima iz Maranela.

Adrian Newey koji je poznat kao jedan od najboljih dizajnera bolida Formule 1 je do sada u svojoj karijeri radio u tri tima: Williams, McLaren i Red Bull. Ipak, pored toga, Ferrari je imao nameru da ga žarko vidi u svojim redovima.

“Tri puta sam bio veoma blizu Maranela.” kazao je Newey za SkySports. “Još na početku moje IndyCar karijere, kada je Ferrari želeo da napravi IndyCar bolid, dobio sam ponudu da se priključim kao glavni dizajner, ali to mi nije zvučalo dobro pa sam je odbio.”

“Onda, sledeća ponuda bila je mnogo ozbiljnija, kada mi je Jean Todt nudio da se priključim kao tehnički direktor još 1996. U tom momentu imao sam ponudu da ostanem u Williamsu ili da se priključim McLarenu ili Ferrariju. Dugo sam razmišljao, ali tada sam započeo porodičan život i odlučio sam da ostanem u Britaniji.” kazao je Newey.

Prema njegovim rečima da je prihvatio ovu ponudu on bi tako na ovaj način blokirao Brawnov dolazak u Maranelo, koji je kasnije u devet sezona osvojio šest konstruktriskih titula. Ali, najatraktivniju ponudu Newey je dobio pre samo nekoliko godina, odnosno 2014. U tim trenucima on je osvojio četvrtu titulu sa Red Bullom u momentima kada se ovaj tim dosta mučio sa Renaultovom pogonskom jedinicom. Ferrari je bio spreman da udvostruči njegovu platu ali u tim momentima bilo je i razgovorima sa Mercedesom.

“U tim trenucima Renault je bio dosta iza Mercedesa. Oni tada nisu bili toliko zainteresovani da ulože novac i odmah srede problem što je bilo malo depresivno i zabrinjavajuće. Bio sam u teškoj situaciji. Nisam želeo da napustim Red Bull jer sam se osećao kao kod kuće i od početka sam bio umešan u sav rad tima sa Christianom Hornerom, koji je ovaj tim podigao na Jaguarovom nasleđu.

“Stvarno nisam želeo da napustim Red Bull ali takođe nisam imao namere da radim u timu koji ima problema sa agregatima. Bila je to teška odluka. Ferrari je izašao sa neverovatnom ponudom, veoma atraktivnom koja mi je prouzrokovala puno nesnih noći, gde sam pokušavao da donesem odluku. Na kraju, osećao sam da je pogrešno da napustim Red Bull.” dodao je Newey.

(Diskusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar