Tom Coronel za F1-Serbia.com: Idem na Mesec

El. pošta Štampa PDF

tom_coronel4

Kroz takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo turističkih automobila (WTCC) prolazi mnogo vozača, ali je uvek tu Tom Coronel.

Ovaj Holanđanin važi za jednu od najboljih konstanti u WTCC-u. Iako više nema 21. godinu, to mu se i ne primaćuje jer duhom živi u mladom svetu. Veoma je brz, više nego duhovit i zna skoro sve ljude u padoku.

Pitanje: Da li je Royal motorsport najzaslužniji za dobre plasmane BMW u WTCCu? Da li ti donosi dodatan teret ili ti je to veći podsticaj?

Tom Coronel: "Ne. Ja se trkam već 21 godinu i više sam nervozan kada gledam kako se neko drugi trka nego li kada sam ja u kolima. To je zato što kada se ja trkam, ja sam sebe kontrolišem, a kada gledam kada se neko drugi trka ja dosta prigovaram šta treba da radi, pa tako da više i ne osećam neki pritisak povodom toga".

Tom je ovu sezonu objasnio veoma lako. Chervolet je imao tri automobila, koja su bila van domašaja, a sve to proističe iz činjenice da su oni bili jedini tim sa fabričkom podrškom. Američki tim je ove sezone imao najveći budžet, najbolji motor koji je specijalno pravljen za ovaj šampionat, ali i pored toga Chervolet je pokazao svoje mane kada je bio stavljen pod pritisak. Takođe, između sva tri vozača  tima vlada veliko rivalstvo, jer sva trojica žele da osvoje šampionat, jer imaju dobre mogućnosti. Što se Coronela tiče, on će pomno pratiti ova tri automobila i pokušati da iskoristi svaku grešku koja mu se ukaže.

Sada su sve oči navijača BMW uprete u Toma, ali kako nam je rekao on zbog toga ne oseća dodatni pritisak. Zna da ima dosta navijača BMW u svetu, ali i sam priznaje da se on trenutno nalazi u najsnažnijem paketu, koji može da mu ponudi fabrički tim BMW-a. Kako nam je obasnio BMW tretira sve svoje klijente podjednako, svi imaju isti motor i šasiju, ali on dodaje da njegov tim na čelu sa Robertom Ravagliom izvlači najviše iz ponuđenog. ROYAL Motorsport nije fabrički tim, ali Coronel očekuje da u generalnom plasmanu bude ispred svih svih vozača koji su BMW-ovi klijenti.

On je dosta dugo u ovom šampionatu i logično je da ima dosta prijatelja u padoku. Zna sve vozače, dosta priča sa njima, ali je takođe svestan da kada se crvena svetla ugase sve to više ne važi.  Najbolji prijatelj mu je Robet Huff koga dosta poštuje i sa kim provodi dosta vremena.

tom_coronel2

P: Prvo si se trkao u formula kategorijama, kada si rešio da pređeš na turing šampionate?

TC: "Ja sam počeo da se trkam 1991. godine u Citroen AX kupu gde sam ga te godine i osvojio. Sledeće godine sam se takmičio u još jednom turističkom šampionatu sa BMW-om, koji sam takođe osvojio. Zato za mene nije postojao izbor da odem da se trkam u formula takmičenjima, jer bio sam mlad  i osvojio sam sve što se tada moglo osvojiti. Od tada za mene je počelo pravo trkanje. Da budem iskren trke turističkih automobila su samo 30% komercijalne, dok je u mlađim kategorijama formula trkanje ravno ubistvu".

“Ja sam postajao sve stariji i za mene nije bilo prostora da odem u Formulu 1, ali sam odradio test sa Arrowsom, ipak mi je falio zadnji stepenik do F1. Pred mene je stajao izbor i ja sam morao izabrati. Imao sam starst prema trkanju, prema takmičenju, tako da mi nije bilo bitno kakav ću automobil voziti, sve dok oko mene bude bilo iste konkurencije… ja ne marim oko toga”.

Za sada mu sve ide na ruku. Njegovi sponzori obožavaju ovaj šampionat, trke se održavaju u celom svetu, a i po strukturi je dosta eksplozivan. Pored toga, Tom je deset puta vozio Le Mans kao i GT trke, ali WTCC je njegov svet i on pripada ovde, kao i Ivan Muller i Alan Menu. Kako je i sam rekao, ovo je njihov cirkus gde su oni glavna predstava večeri.

Za razliku od drugih takmičenja, ovde je atmosvera dosta prijatna. Holanđaninov pogled na današnju Formuli 1 jeste da je tamo 90% komercialno trkanje, gde se na kraju trke ne može reći da gume ili motor ne valjaju, dok ovde prosto možete to da uradite. Ova trkačka serija je baš za običan narod, dok je Formula 1 pravljena za elitu. Sve automobile iz trkačkih garaža možete naći u svakoj dobroj poslovnici i prodajnom mestu, a na zavidom nivou je i medijska pokrivenost.

Kao jedina mana u organizaciji ovog takičenja može se navesti veoma kratko trajanje trke. Naš sagovornik nam je baš slikovito objasnio da mu se dosta puta dešavalo da se trka veoma brzo završila, a on samo što se ubacio u brzinu, ali da su za to pitanje odgovorni organizatori.

P: Stigao si do Fomule 1 tj. do testa sa Arrowss timom, da li se kaješ što nisi tu išao do kraja?

TC: "Pa da i ne. Prvo da objasnim moje ne – da sam prešao u Formulu 1 sada ne bih bio ovde, u ovom svetu. Ja sam srećan mojim životom, jer znate kada se nešto desi vi nekada nemate izbora, osim da se prepustite tome. Da sam bio u F1 ja ne bih upoznao moju devojku sa kojom imam ćerku i sina, pa i privatni posao koji imam. Baš zbog toga meni ne nedostaje F1".

tom_coronel1

"Pogledajte šta se dešava ljudima koji su bili u Formuli 1, oni nestaju sa trkačke scene. Oni postaju depresivni i deprimirani, kao da nemaju ništa drugo u životu da rade. Znate li što je Michael Schumacher otišao pa se vratio u F1? Jer se jedan dan probudio i pitao sam sebe “Šta imam drugo da radim u životu?" Njemu je ceo život bio trkanje i posle toga život mu je postao takoreći ništa. Bio je bez putovanja, bez osećaja za konkurenciju, bez brzine, bez novinara, odnosno bez pažnje. On je bio kao da je mrtav, pa je zato bio logičan poztez da se vrati u Formulu 1. Motorsport je njegova strast i mene se ne tiče da li će on završiti kao prvi ili deseti. On voli trkanje i zato postite ga da radi šta želi".

Takođe, Tom nam je dao i njegov sud zašto Schumacher nije onaj ko što je nekada bio. Po njemu je ključ u tome što kada jednom izađete iz trkanja vi dosta izgubite u pauzi. Tu je sada i osećaj da se više ne bori na stazi sa svojim starim protivnicima, već sa bukvalno dečacima od 20 godina. Treći razlog su godine, on više nije mlad i neke stvari doživljava drugačije. Sve to našeg sagovornika ne opterećuje, rekao je da je Fommula 1 lepa, ali da je zadovoljan svojim životom.

Međutim, kao i svaki drugi vozač on je bio razočaran što nije mogao da stigne do najbržeg cirkusa, koji mu je u početku karijere bio cilj. Trebalo mu je neko vreme da preboli to, ali kada je taj period života ostavio iza sebe nastavio je u drugom pravcu. Kao najvećeg F1 prijatelja navodi Pedra de la Rossu, sa kojim ide često na odmore kao i sa Alexandrom Wurzem. Seća se da mu je Predo uvek govorio da Formula 1 nikada nije bila za njega, ali da tom takičenju nedostaje neko kao on. Sa druge strane Formula 1 je poput crne rupe, jer ume dosta da proguta ljude. Kao promere navodi Irvina i Villeneuve koji su bili zadnji ljudi u takmičenju, koji su mogli da rade šta su god hteli.

Sa druge strane WTCC šampionat mu dozvoljava da se trka do svoje šesdesete godine, jer je ovo totalno prirodno okruženje za njega. Ovde on lako nalazi sreću, putuje oko sveta i ima više od 20 trka godišnje, što mu sa druge strane daje dosta vremena za svoj biznis. Inače, Tom ima firmu za online prodaju električnih uređaja i trenutno zapošljava 50 ljudi.

tom_coronel3

P: Prvi put se ponovo trkaš u BMW od 2004. godine. Kako se sada privikavaš na zadnju vuču?

TC: "Kola sa zadnjim vučom su prava trkačka kola. Svi GT, Le Mans automobili i formula bolidi su sa zadnjom vučom. Jer znate zašto? To je zbog balansa i osećaja. Sa kolima koja imaju zadnju vuču, možete upravljati pomoću pedale gasa, dok na kola sa prednjom vučom to ne možete da radite. U kolima sa zadnjom vučom možete da osetite dosta strasti. Mada zbog novih pravila ovakva kola i nisu mnogo brža, jer ako zajašimo ivičnjak, dok sa ja u vazduhu kola sa prednjom vučom su već dodirnula asvalt pa su već par metara ispred mene. Za mene kola sa zadnjom vučom imaju strast, oko vožnje, set-upovanja, rasporeda balansa, upravljanje pa i driftinga. Šta radite kada pada sneg? Odete na parking i igrate se kolima. Zašto? Jer vas to čini srećnim. Takvu sreću sam ja našao u BMW-u".

Tom je ove sezone prvi put posle nekoliko godina vozio automobil sa zadnjom vučom. I pored svih obavljenih testiranja oni su počeli da sve bolje razumeju auto, a najviše zbog motora koji je veoma poseban (1.6L sa tubo punjačem), koji vam na stazi daje sve ili ništa. Najvažnije je bilo uskladiti šasiju i motor pa  i njihove promene u zadatim uslovima. Testovi za njegov tim su bili dosta važni, jer su tako mogli da što brže reaguju na trkačkom vikendu. Takođe, dosta je pohvalio i BMW koji je odlično radio na unapređenjima, kako bi njegov tim držao korak sa Chervoletima.

“Ja sam uporan čovek i hoću da ovo uđe u zapisnik. Uradio sam dosta stvari ako hoću i ovu. Želeo bih da odem na Mesec. Ne nam zašto, ali to mi se vrti u glavi već pet godina. Na tu pomisao je moja devojka odgovorila samo “ok”. Ja sam joj rekao da to ne možemo da uradimo, da je to veoma sukpo i da moramo da prodamo kuću. Ona me je pogledala i rekla da me razume, tako da me nekada očekujete na Mesecu”, dodao je Tom Coronel.

Realizaciju ovog intervjua omogućile su kompanije MišlenDelta Motors.

Slike: WTCC Media Centar

(Diskusija)

Napisao: Nikola Nedeljković četvrtak, 08 decembar 2011 20:59
 
Pratite nas na:
facebook twitter go youtube_logo

Poslednje vesti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prologue - Porsche najbrži na dvodnevom …

Prologue - Porsche najbrži na dvodnevom testu u Francuskoj

    Tim iz Stuttgarta je pokazao da ima brzine i da je spreman za ...

29 mar 2015

Malezija produžila ugovor sa Formulom 1 …

Malezija produžila ugovor sa Formulom 1 do 2018.

VN Malezije će ostati na kalendaru do 2018. pošto su organizatori da...

29 mar 2015

Lotus: Nismo iskoristili potencijal

Lotus: Nismo iskoristili potencijal

Grosjean je trku završio malo izvan bodova, dok je Maldonado morao d...

29 mar 2015

Williams: Odlične timske performanse

Williams: Odlične timske performanse

Oba vozača tima vodila su internu bitku do samog kraja.

29 mar 2015

Prva trka za Manor i prvi finiš

Prva trka za Manor i prvi finiš

Za britanski tim je danas vozio samo Roberto Merhi pošto je ekipa im...

29 mar 2015

Ericsson prihvatio krivicu za izletanje …

Ericsson prihvatio krivicu za izletanje sa staze

Šveđanin je u ranoj fazi izleteo i trku završio u pesku.

29 mar 2015

Max Verstappen – najmlađi osvajač bodova…

Max Verstappen – najmlađi osvajač bodova u Formuli 1

Fantastični Holanđanin je danas došao do sedme pozicije i na taj nač...

29 mar 2015

Alonso i Button iznenađeni McLarenovim t…

Alonso i Button iznenađeni McLarenovim tempom

Oba vozača tim bila su donekle zadovoljna učinkom na VN Malezije.

29 mar 2015

Kazne onemogućile vozače Force Indije da…

Kazne onemogućile vozače Force Indije da se bore za bodove

Oba vozača su zbog kazni tokom trke izgubila dosta vremena.

29 mar 2015

Ricciardo očekivao više od veoma teške t…

Ricciardo očekivao više od veoma teške trke

  Australijanac kaže da je u trci očekivao više i da uopšte nije za...

29 mar 2015

 kina

Petak 10. april 2015.
Prvi trening:   04:00 - 05:30
Drugi trening: 08:00 - 09:30

Subota 11. april 2015.
Treći trening: 06:00 - 07:00
Kvalifikacije: 09:00

Nedelja 12. april 2015.
Trka:  08:00 

baner 256x105_1

abs show

logo-trkers 1

falkon f1

rush-256x105

Salon-Pehara_rek

sezone