Hamilton i Bottas najbrži na kišnim kvalifikacijama u Mađarskoj

grandprix247.com

Vozači Merecdesa zauzeli su prvi startni red na Hungaroringu.

Na 20 minuta pred početak kvalifikacija na stazi Hungaroring pala je kiša, što svakako uticalo na taktiku u prvom delu sesije. Zbog toga temperature su spale, pa je tako zagrejanost vazduha bila 28 a staze samo 36 stepeni.

Zbog toga svi vozači čekali početak kvalifikacija na izlasku iz pitlejna i to sa intermdijat gumama a prema najavama u nastavku očekivala se još jača kiša. Vozači su postavljali krug za krug, vremena su se brzo menjala, a Kimi Raikonen je u jednom momentu imao najbrže vreme od 1m25.988s ipsred Hamiltona, Hulknberga, Bottasa i Sainza. Vettel je uspeo da se probije do drugog mesta a pošto je staza bila natopljena vodom u pojedinim delovima pojedini vozači su se uspevali da pregerju intermidijat gume.

Do polovine prvog dela vozači Renaulta i Hassa uzeli su ultra meke pneumatike u trenicoma kada je Vettel postavio najbrže vreme od 1m25.176s sa intermidijat gumama. Vozači su od tada masovino menjali kišne gume za ultra meke. Magnussen je odmah poatvio najbrži krug od 1m22.476s, zatim je to učinio i Nico Hulkenberg. Raikkonen je odmah spustio lestvicu na 1m19.828s ispred Verstappena i Hamiltona a sada su svi vozači imali ultra meku komepnentu. Vettel je uspeo da se prbegne iz eliminacione zone i dokopa se šestog mesta dok je Ricciardo mučio da napreduje a pritom je koristio meku gumu. Vremena su poada iz časa u čas, a Raikkonen je opet postavio najbrži krug od 1m17.526s dok ga je na drugom mestu pratio Sebastian Vettel. Hamilton je uzvratio svojim vremenom od 1m17.419s.

Na dva minuta do kraja u eliminacionoj zoni bili su Ricciardo, Perez, Ocon, Stroll i Sirotkin, dok su se još vozači Toro Rossa i McLarena borili da ostanu na svojim mestima. Na kraju najbolje vreme imao je Sebastian Vettel od 1m16.666s ispred Maxa Verstappena i Valtterija Bottasa dok kvalifikacija nisu nastavili Stoffel Vandoorne, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Sergio Perez i Sergey Sirotkin.

U drugom delu skoro svi vozači zadržali su svoje ultra meke gume dok je jedino Sebastian Vettel uzeo intermidijat pneumatike. Treći sektor staze bio je potpuno mokar, što znači da je Nemac izabrao pravi set guma i zabeležio vreme od 1m28.636s dok su svi ostali vozači pratili njegov izbor. Od tada ostali su počeli da beleže vremena koja su za dve sekunde bila sporija o Vettelovog, dok je Lance Stroll završio u ogradi posle okretanja na izlasku iz devete krivine i polomio prednje krilo. Na 6 minuta do kraja Q2 Kevim Magnussen na stazi se pojavio sa gumama za kišu ali se odmah vratio u garažu. Tada u zoni ispadanja našli su se Alonso, Hulkenberg, Ricciardo, Ericsson i Stroll. Ovi vozači pokuašavali su da sa gumama za kišu poprave svoja vremena, ali im to nije pošlo za rukom zbog čega nisu nastavili prolaz dalje.

Kiša je nastavila da pada pred početak trećeg dela, tako je su vozači montirali kišne pneumatike. Posle prvih krugova najbrže vreme zabeležio je Hamilton od 1m37.564s ispred Bottasa koji je kasnio 87 hiljaditinki. Sebastian Vettel je u tim trenucima kasnio oko 2 sekunde za vozačima Mercedesa dok je Kimi Raikkonen bio treći. Britanac u Merecdesu nastavio je da poboljšava vreme na 1m36.648s ispred Raikkonena, Bottasa i Vettela. Finac u Ferrariju je na 4 minuta do kraja uspeo da sklopi najbrže vreme od 1m36.186s dok je Vettel otišao po nove pneumatike.

U samom finišu Q3 Mercedesovi vozači bili su najbrži na stazi i tako je Lewis Hamilton krugom od 1m35.658s došao do nove pol pozicije ispred Valtterija Bottasa i Kimija Raikkonena dok je Sebastian Vettel zauzeo četvrto mesto. Sainz je bio na oldičnoj petoj poziciji ispdred Gasya i Verstappena dok su spisak prvih deset zaključili još Hartley, Magnussen i Grosjean.

(Diksusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar