Hamilton došao do svoje šeste pol pozicije za VN Velike Britanije

gpupdate.net/nl

Vozač Meredesa uspeo da je ubegne vozačim italijanskog tima za manje od jedne desetinke.

Pre start kvalifikacija iz Ferrarija je stigla potvrda da je Sebastian Vettel spreman za takmičenje i pored bolova u vartu koje je imao, zbog čega je bio podvrgnut tretmanu. Zbog udesa Brandona Hartleya FIA je naložila Toro Rossu da promeni specifikaciju vešanja na oba bolida, ali Novozelanđanin zbog velikog oštećenja neće učestvovati u borbi za pozicije. Vremenski uslovi bolidi odlični, možda čak i malo topli za područje Velike Britanije, jer je tempartura staze bila 51 a vazduha 25 stepeni.

Već posle par minuta na stazu je izbačena crvena zastava, zbog incidenta koji je imao Lance Stroll. Kanađanin je izleteo sa šeste krivine i tako završio u pesku. Redarima je bilo potrebno oko 10 minuta da uklone nasukani Williams, posle čega je sesija nastavljena. U trenucima kada je Vettel beležio najbrže sektore, Sergey Sirotkin je izleteo sa staze na prilazu Stouv krivini, ali je Rus uspeo da se izvuče. Kimi Raikkonen je tada bio vlasnik najbržeg vremena od 1m27.549s. Sebastian Vettel je koji trenutak kasnije na mekim gumama izbio na prvo mesto u vremenu od 1m26.585s dok je iza njega bio Lewis Hamilton koji je kasnio za Nemcem dve desetinke ali sa medijim komponentom.

Pošto su Hartley i Stroll već dosta ranije završili kvalifikacije, sada su bila ugrožena tri vozača koja su tražila prolaz dalje. U toj zoni bili su Ocon, Ericsson, Perez, Magnussen, Hulkenberg, Gasly, Grosjean, Sainz, Vandoorne i Alonso. Možda svakako ovo niko nije očekivao, ali Carlos Sainz nije uspeo da izbori prolaz u Q2 jer je imao tek 16. vreme a iza njega su hoš bili Stoffel Vandoorne i Sergey Sirotkin. Pored toga treba napomenuti da je Charles Lecler ostavio odlično 6. mesto sa 1.3s zaostatka za Vettelom.

Na početku drugog dela Merecdes je podelio strategije kod svojih vozača, jer je Bottas koristio medijum a Hamilton meku komponentu. Hamilon je morao da odustane od svog brzog kruga zbog greške na stazi, ali je Sebastian Vettel odmah postavio odlično vreme od 1m26.413s. Hamilton je ponovo krenuo u novi pohodn na najbolji krug, što mu je donelo prvo mesto – 1m26.256s. Iza njih nalazili su se Bottas i Raikkonen a prvu četvorku delilo je samo 3 desetinke. Na polovini Q2 u opasnij zoni nalazili su se Perez, Alonso, Galsy, Lecelrc i Ericsson dok su na ivici bili još i Hulkenberg i Ocon. U završnim momentima drugog dela ugroženi vozači još jednom su se pokazali na delu, ali dalji prolaz nisu obezbedili: Hulknebreg, Perez, Alonso, Galsy i Ericsson, dok je veliki razlog za slavlje imao Chalrels Leclerc sa 9. mestom.

Lewis Hamilton otvorio je treći deo kvalifikacija veoma brzim krugom od 1m25.993s i tako plasirao se ispred Bottasa i Raikkonena. Nadolazeći Vettel uspeo je da parira Britancu i tako na kraju uspeo da bude brži za 57 hiljaditinki – 1m25.936s. Red Bullovi vozači bili su daleko od Ferrarija sa preko 3 desetinke zaostatka. Hamilton je uspeo da popravi svoj krug na 1m25.892s što ga je stavilo na prvo mesto ispred Vettela i Raikkonena koji su kasnili za Britancem za nešto manje od jedne desetinke. Bottas je bio četvrti, sledeli su vozači Red Billa i Haasa, dok su Lecelrc i Ocon bili na devetom i desetom mestu.

(Diksusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar