Red Bullova tajna prednjeg pomičnog krila

El. pošta Štampa PDF

Red_bull_pkrilo

Objasnićemo princip rada Red Bullovog prednjeg krila.

Činjenica je, da je Red Bullov bolid jedan od najbolje razvijenih bolida na F1 gridu i da upravo on, u zadnjih par godina, diktira dinamiku razvoja. Aerodinamika bolida je u skaldu sa propisima skoro pa perfektna, ali i ostali delovi bolida su na istom nivou. Zato se pomno prati svaki potez ove ekipe, a svaki novi deo timovi kopiraju na svoj način, ali izgleda da RB7 ima još ponekih tajni koje nije lako otkriti.

 

Jedno od najjačih oružja ove ekipe je aerodinamika, a pogotovo prednji deo bolida. Prednje krilo koje ume da se spušta i podiže od zemlje unelo je dosta polemike među timove. Ono je podvrgnuto FIA testu, gde je jedna strana krila opterećena težinom od 100 kg, a ono se nije savilo više od 20 mm, što znači da je prošlo test.

crtez_pkrilo

Red Bullov bolid ima mnogo veće prijanjanje nego ostali bolidi, pa je tako moguće da Vettel i Webber, u nekim trenucima, voze sa otovrenim zadnjim krilom i u krivinama, što nije slučaj sa ostalim vozačima. Pošto je prednje krilo prošlo svoj test, izgleda da je u pitanju nešto drugo. Adrian Newey je tokom prošle godine ispitivao razne materijale i njihovu savitljivost, koje je iskoristio za pod bolida. Ti materijali i njihova elastična efikasnost, generišu i stvaraju određen potisak, tj Venturijev efekat, kojom se omogućava brže i jače izbacivanje vazduha kroz difuzor. Na taj način se podiže zadnji deo bolida, a spušta prednji. Možda je baš to bio uzrok, da prošle godine na VN Velike Britanije, baš Vettelu odpadne prednje krilo, i to baš na mestu gde se sastavlja sa šasijom, možda zbog jačeg opterećenja ili lošeg spoja.

bolid_crtez

 

Ovo je samo jedno od niza objašnjenja, na koje smo mogli da naiđemo, jer ovakva teorema objašnjava stabilnost prednjeg krila, koje uvek prolazi FIA-ine testove, a objašnjava i način na koji se ono spušta i menja aerokonfiguraciju bolida. Verovatno je ovo samo neka rupa u pravilima, koju je Red Bull prvi pronašao.

[DISKUSIJA]

Napisao: Nikola Nedeljković sreda, 27 april 2011 12:21
 
Pratite nas na:
facebook twitter go youtube_logo

VN Belgije

Petak 26. avgust 2016.
Prvi trening:   10:00 - 11:30
Drugi trening: 14:00 - 15:30

Subota 27. avgust 2016.
Treći trening: 11:00 - 12:00
Kvalifikacije: 14:00

Nedelja 28. avgust 2016.
Trka:  14:00 

baner 256x105_1

abs show

logo-trkers 1

falkon f1

rush-256x105

Salon-Pehara_rek

sezone